Ябълката на раздора за евровота – серийните номера на бюлетините 20.05 | 21:55

Експерти посочват, че заради тях може да се разкрие за кого човек е гласувал

От Цанка Донкова

Ябълката на раздора за евровота се оказаха серийните номера на бюлетините. Тяхното предназначение е да се прекрати т. нар. "Индианска нишка" - да не може да се вкарат предварително попълнени изборни книжа в тъмните стаички. Въпреки това нова пречка се появява, съобщава в. "Труд".

Серийните номера на новите бюлетини, с които ще се гласува на изборите за европейски парламент няма да бъдат биговани (фабрично приготвени за сгъване). Това обаче е предпоставка за разкриване на тайната на вота и за контролиране на гласоподаватели.

Според указанията на Централната избирателна комисия, след като избирателят отбележи в тъмната стаичка за кого ще гласува, той трябва да сгъне бюлетината, така че да се вижда номерът в долния край. След като член на избирателната комисия сравни номера с този от кочана, от който е откъсната бюлетината, отрязъкът с цифрите се поставя в черна кутия. Но, ако гласоподавателят я прегъне, така че серийният номер не се вижда, то той трябва да я отвори, за да може изборната комисия да сравни номера. Така обаче ще се види и как е гласувано, твърдят експерти.

Според тях също добре работещата от десетилетия схема със застъпниците няма как да бъде спряна. При нея застъпници или наблюдатели на партията легално получават заплащане, за да стоят в определени секции. Те могат да контролират хората, които трябва да дадат гласа си за точно определена политическа сила. За тези избори има огромен брой регистрирани наблюдатели - до края на миналата седмица те са били над 16 000.

"Не мога да обещая, че ще спрем напълно контролирания вот, но ще направим всичко възможно да го ограничим!", заяви министърът на вътрешните работа Цветлин Йовчев. Той обяви, че за изборите е създадена организация, която да следи за реда.

Най-четени