Явор Колев: Виртуалните заплахи са реалност 27.09 | 13:39

Основният проблем в киберсигурността на българските компании е липсата на лицензиран софтуер

От Елица Елефтерова

Основният проблем в киберсигурността на българските компании е фактът, че повечето от тях не разполагат с лицензиран софтуер. Това води до фундаментални пропуски в сигурността им и прави фирмите и информацията, която пазят, уязвими.

Заключението направи Явор Колев, началник отдел "Трансгранична организирана престъпност”, ГДБОП, МВР по време на форума за информационна сигурност "Новото лице на дигитализирания бизнес”, съобщава Econ.bg.

Форумът акцентира върху новите предизвикателства и тенденции в сферата на информационната сигурност и съхранението на данни, както и върху заплахите и опасностите, които могат да засегнат всяка компания.

"Виртуалните заплахи са реалност”, коментира Колев и посочи, че нараства броят на онлайн престъпленията. Според него в момента технологиите се развиват бързо, хакерите използват това, а потребителите са все така неуки към новите технологии и предизвикателствата, свързани със сигурността.

На местно ниво не се прави достатъчно, за да се вдигне нивото на защита на данните. Проблемите обаче са еднакви навсякъде. Колев цитира данни, според които едва 12% от потребителите във Франция са сигурни при използването на онлайн банкови транзакции.

Тези проблеми са по-скоро на мениджърите, защото те трябва да подсигурят защитата и ИТ специалисти, които да я поддържат, а това не се прави.

Водещи

Най-четени