Ядем все по-малко хляб 06.07 | 09:36

Потреблението е паднало до 150 грама дневно

От Деляна Петкова

Потреблението на хляб в България намалява и достига до 150 грама на ден. Според експертите това количество е малко - за сравнение в Германия, Франция, Великобритания или Белгия се консумира около 300 грама дневно.

Каква е причината обяснение даде Ростислава Павлова, експерт по хранителни добавки. Тя коментира, че консумацията на хляб намалява заради икономически причини от една страна, но пък от друга на мода в страната са различни протеинови диети, които изключват хляба. 

Експертът обаче коментира, че хлябът е традиционен за нашата трапеза и не трябва да се отказваме от консумацията му. У нас хората харесват основно "ръчния" хляб, показват проучванията на експертите. 

Според Ростислава Павлова в хляба у нас не се слагат оцветители, но има подобрител за хляб, който най-често е аскорбинова киселина (витамин С) и ензими. Ензимите са добивани чрез растителен синтез. Павлова допълни, че още от векове се използват подобрители за хляб - древните египтяни например са слагали лотосово брашно, което е подобрявало качеството.

Консерванти не се добавят в хляба, а набухвателите се използват в сладкарството. 

Пред TV7 началникът на отдел "Контрол на храните" на Българската агенция по храните Райна Иванова коментира, че са правени оценки на риска на всеки един обект, който произвежда хляб. Производителите се проверяват на всеки три месеца.

Хлябът, както и всяка друга храна, трябва да бъдат превозвани в чисти и добре оборудвани транспортни средства. Те се регистрират и проверят от инспекторите. Не получаваме много оплаквания за качеството на хляба, допълни още Иванова.

Основен ангажимент на производителите е хлябът да е безопасен, обясни още тя и допълни, че качествен е хлябът по стандарт. В търговските мрежи често обаче се продават и не до там добри продукти.

Водещи

Най-четени