Ядем все повече дефростирано пилешко месо 02.12 | 09:00
Тревожни са и данните как постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара
Ядем все повече дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните как постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара.
С около 35% се е покачила цената на пилешкото месо за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.
Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин". Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.
"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни Гълъбов.
Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.
Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.
"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.
Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.
За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
Водещи
-
Илияна Йотова: Най-важно е рафинерията да бъде запазена
Тя е структуроопределяща за страната, заяви вицепрезидентът
08.11 | 15:00
-
Ретрограден Меркурий от утре: Хаос, напрежение, скандали
Как ще повлияе на всяка зодия до 30 ноември
08.11 | 14:30
-
Тежка верижна катастрофа на АМ "Тракия", има пострадал
Инцидентът е станал на км 166 в посока София
08.11 | 14:00
-
Кандидатите за имигрантски визи за САЩ могат да бъдат отхвърлени при медицински проблеми
Според указания на Държавния департамент изпратени до служителите на посолствата и...
08.11 | 13:40
Най-четени
-
Архангеловден е: Ето какво се прави, а какво е забранено
Вижте и кой празнува Имен ден днес
08.11 | 09:00
-
Промени в движението днес заради вечното дерби
Мачът започва в 15 ч. на националния стадион "Васил Левски", очакват се 30 000 зрители
08.11 | 11:40
-
Кристалина Георгиева: С въвеждането на еврото България ще стане по-привлекателна за инвеститорите
По думите ѝ предложеният бюджет защитава фискалната стабилност
08.11 | 13:00
-
От днес спира движението по третата линия на софийското метро
Тя няма да се движи и в утрешния ден, на 9 ноември
08.11 | 09:15