Язовир „Долистово“ на косъм от преливане, изпомпват водата 13.05 | 16:26

Община Бобов дол създаде кризисен щаб, нямало опасност за с. Долистово

От iNews.bg

Кризисен щаб е сформиран в община Бобов дол, след като обилните дъждове покачиха критично нивото на язовир "Долистово" до 80 сантиметра под стената му. Това съобщи по БНР кметът на миньорския град Елка Величкова.

До 2.00 часа тази нощ екипи на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" с техника на противопожарната служба са изпомпвали вода, за да спадне нивото на язовира. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за отдалечените на километър и половина къщи от село Долистово.

"Няма опасност от преливане на язовир Долистово, който миналата нощ повиши нивото на водите си на 80 см под стената", увери началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев. И допълни, че нивото на водата в язовира е смъкнато на под 5 метра.

Екипите на пожарната и на общинското комунално предприятие в Бобов дол завършиха разширението и вдлъбняването на преливника. Почиства се шахтата - така, че да се отпуши основният изпускател на язовира. Това ще стане много трудно, защото шахтата не е почиствана от години, обясни шефът на пожарната.

Край водния обект, чиято площ е около 20 декара, а капацитетът му около 40 хиляди куб. метра вода, дежурят денонощно екипи на пожарната и кметството.

Междувременно кметът отново повдигна нъпроса за собствеността нае язовир "Долистово". Той не е обищински, а десетките собственици със стотици наследници имат земеделска земя като правоприемници от бившето ТКЗС. Те не са издирени, нямат отношение към поддържането и стопанисването на опасния водоем, обясни кметът.

 

 

Водещи

Най-четени