Язовир "Елена" си има 11 близнака 15.02 | 17:06

От проверени 140 водоема 11 имат нужда от спешен ремонт

От Ивайло Ачев

От спешни ремонтни дейности се нуждаят 11 язовира у нас при проверени вече 140 водоема. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с областните управители в страната.

Опасните язовири се намират в областите Пазарджик, Сливен, Монтана, Кърджали и Смолян. По три са в Пазарджишка и Сливенска област, по два са в Монтана и Смолян, а един – в Кърджали. Водоемите са "Пчеларово 2" в Кърджалийска област, "Валога" и "Върбовец" в област Монтана, "Бурово блато", "Гачево блато" и "Чорбаново" в област Пазарджик, "Ябланово", "Кълън дере" и "Коругьол" в област Сливен и "Лагера" и "Кирянов дол" в област Смолян.

Всичките опасни язовири заплашват хора, а дори и инфраструктура – например железопътната гара в Пазарджик.

Проблемите на всичките водоеми са сходни с тези на добилия печална слава язовир "Елена" - риск от скъсване на язовирната стена заради неработещи основни изпускатели и преливни съоръжения. Затова е необходимо да бъдат направени аварийни преливници.

Пари за ремонтните дейности ще се търсят от бюджета за бедствия на МВР. Не е ясно обаче колко ще струва ремонтът.

Областните управители ще контролират изпълнението на направените технически предписания, които се връчват на концесионера на всеки водоем или на кмета на съответната община, стана ясно по време на срещата. При необходимост на места ще бъдат сформирани денонощни патрули, които да сигнализират своевременно при опасност от преливане.

До 20 февруари трябва да са ясни резултатите от проверките на 600-те потенциално опасни язовири, за които Трайчо Трайков говори в събота (11 февруари). Освен това представители на местната власт могат да изискват проверка на потенциално опасни водоеми, които не са включени в "списъка на шестотинте".

Водещи