Язовир Искър най-пълен от 25 години, но няма опасност да прелее безконтролно 26.05 | 14:24

Изпускателните съоръжения работят без проблеми, речното корито е проходимо, успокоява енергийният министър

От Галина Александрова

Тази година язовир Искър е най-пълен от 25 години насам, но нивото му се контролира постоянно. Това съобщи енеригйният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол днес. Тя отговори на въпрос за техническото състояние на язовирната стена и на шлюзовете на язовира. Съоръжението е под шапката на държавното предприятие "Язовири и каскади" към Националната електрическа компания.  

Язовирът в непосредствена близост до столицата и други населени места в София окръг и оттам идват притесненията от евентуалното му преливане.

Разчетите от началото на годината са показали, че има вероятност язовир Искър да не разполага с достатъчно свободен обем за очаквания приток на води в периода на пролетното снеготопене, което крие опасност от преливането му и заливане на населени места около него, призна енергийният министър. По тази причина още на 25 февруари т. г. е изпратено писмо до институциите, в което се алармира за това.

Създадена е междуведомствена работна група за контролирано изпускане на язовира. Изпускането на водните обеми е започнало поетапно отдолу нагоре - от язовир Панчарево - бент Кокаляне и накрая язовир Искър, обясни Теменужка Петкова. По същото време специализирани звена на дирекция Гражданска защита, пожарна безопасности и защита на населението, Областните администрации и Столична община са осигурили отцепи и наблюдение на всички проблемни участъци по поречието на реката.

Служители на "Язовири и каскади" са наблюдавали реката до 500 метра след язовирните стени Искър и Кокаляне. Изпускателните съоръжения работят без проблеми, речното корито е проходимо, отчете министърът.

Петкова припомни, че през март 2014 г. на експертен съвет на НЕК е представен доклад със заключение, че язовирната стена на язовир Искър и прилежащите й съоръжения могат да се експлоатират без ограничение. Не съществува и реална опасност от вредно въздействие на високи води, генерирани от снеготопенето, е заключението на "Язовири и каскади", посочи министър Петкова.

Най-четени