Яйцата ни са най-евтини в ЕС, уверява птицевъд 12.04 | 11:15

"Белите и кафявите яйца имат еднаква хранителна стойност"

От iNews.bg

"През последните 20 години цените на яйцата са нормални. Те се определят от пазара. През последните два месеца те останаха на постоянни нива и са едни от най-евтините в ЕС", заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че по кода на яйцата можем да разберем от коя държава произхождат те, както и по какъв начин са произведени.

"Всички яйца в България, независимо от технологията на производство, имат високи качества и приблизително еднакви вкусови качества", подчерта гостът. Гълъбов беше категоричен, че у нас "има достатъчно местно производство за задоволяване на родния пазар".

"Ние сме и страна, която изнася около 30 на сто от продукцията си. Най-често у нас влизат яйца от Полша, нямаме внос от РСМ. Яйцата от Украйна не са толкова много, колкото се очакваше", отбеляза той, като допълни, че украинската продукция отговаря на стандартите и е безопасна.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите изтъкна, че "белите и кафявите яйца имат еднаква хранителна стойност и се различават единствено по цвета на черупката".

Гълъбов коментира и идеята за въвеждане на таван на надценките на 17 храни. По думите му яйцата се произвеждат при различни технологии, заради което не може да се говори за единна цена.

"Тази инициатива няма да даде необходимите резултати. Има риск потребителите да пострадат", смята той.

През последните две години ние сме подложени на редица изпитания, но най-голято от тях беше изкушението да се превърнем в секта. Да се затворим с себе си и да заживеем в собствения си свят, каза тя. 

По думите й най-голямата победа на партията през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач. 

"Ако българските граждани имат пълното право да са емоционални, то ние нямаме това право. Ние имаме единствено задължението да преработим тази гражданска енергия и да я превърнем в позитивен дневен ред за страната. Ако не можем да се справим с тази задача заедно или по отделно, то всички ние би трябвало да сме на ясно, че за пореден път ще сме пропили обществена енергия", подчерта Десислава Атанасова.

Водещи

Най-четени