Яне Янев: Български работодатели укривали доходи и имущество 05.04 | 09:11

Според него те са напуснали Тристранката заради Закона за публичност на доходите, явно имат притеснение да обявят доходите си

От Кремена Бедерева

"Лидерите на работодателските организации, които напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество заради Закона за публичност на доходите, явно имат притеснение да обявят доходите си”, каза по "Нова телевизия" Яне Янев, лидер на РЗС.

По думите му у нас през последните 20 години са скрити повече от 15-20 милиарда лева в офшорни сметки в Швейцария и чрез тях се появяват крупни инвеститори.

"Има достоверна информация, която много скоро ще стане факт в публичното пространство, за сметките на български работодатели, които през годините са укривали доходи и имущество”, съобщи Янев и добави, че в списъка фигурират и български политици, синдикалисти и социолози.

"Сега разбираме защо през годините те са искали да се запази статуквото”, коментира Янев. Той отказа да съобщи имената им в ефир, но каза, че ще ги обяви в близките дни.

"Няма да спрем да се борим срещу корупцията, срещу тези, които източиха държавната хазна”, категоричен беше политикът. 

Той съобщи още, че част от работодателите, които са напуснали Тристранката и се обявиха против Закона за публичност на имуществото, са били зад номинирането на определени министри – "задкулисно”.

"Това се случи и в кабинета на ГЕРБ, и в служебното правителство. Ние никога не сме подкрепяли кабинета на ГЕРБ, подкрепяхме определени политики, за да не рухне финансовата система и да не се превърне България в Кипър или Гърция", посочи бившият народен представител.

"Много пъти съм казвал, че икономическата политика на ГЕРБ е напълно сбъркана. С неадекватните си действия създадоха монополи, които българските граждани изметоха”, каза Янев.

На въпрос как гледа на искането на ГЕРБ за втори мандат той отговори, че РЗС е самостоятелна партия и взима решенията си по съвест. Според него вероятността движението на Меглена Кунева да прескочи границата и да влезе в парламента е нулева.

"Предстои да видим и доходите й. Много е любопитно”, допълни той. "Имам много неща да кажа на обществото, да направя още много разкрития за нередности и корупционни схеми", съобщи Янев.

Водещи

Най-четени