Яне Янев ще подаде сигнал в прокуратурата срещу Марин 24.02 | 12:18

Янев отрече да е ходатайствал за помилване на престъпник, но призна, че познава сем. Пашови

От Ивелина Георгиева

Най-късно до понеделник (27 февруари) Яне Янев лично ще внесе сигнал до Върховната касационна прокуратура (ВКП) за изнасяне на класифицирана информация от страна на Ангел Марин.

Коментарът на Янев е в отговор на пресконференцията, дадена от Първанов и Марин в четвъртък (23 февруари).

Той ще поиска ВКП да установи дали Марин не е извършил престъпление като е изнесъл информация, представляваща държавна тайна. Председателят на РЗС поясни, че в електронния масив от данни, с който разполага Марин, освен данни на помилвани лица се съхраняват и данни на хора, получили българско гражданство, както и строго секретна информация от службите.

Ангел Марин вчера демонстративно пред медиите оповести, че като частно лице борави с държавни тайни, документи и факти, защитени от Закона за личните данни, посочи Янев.

Той добави, че вицепрезидентът (в периода 2002 -2012 година) не е административно или длъжностно лице, затова настоява незабавно да се сезира ВКП и да се предприемат същите действия за нарушения, допуснати от Станишев при изнасянето на секретен доклад и от Ваньо Танов, разпространилза секретна информация.

Относно упреците на Първанов, че свикването на анкетна комисия е втора процедура по импийчмънт, Янев уточни че не може да се прави импийчмънт срещу лица, които не заемат никаква длъжност в държавата. "Ние целим да стигнем само до обективната истина", коментира лидерът на РЗС.

Според Янев по всичко личи, че Първанов се притеснява и "техните политически марионетки от ДПС и БСП" ще се опитат да пречат в Парламента. Той уточни, че анкетната комисия няма да може да приключи в срок от три месеца поради големия обем от работа, която има.

По думите на Янев няма пречка да се провери дали преди Първанов да стане президент е вършил незаконни действия.

Яне Янев отрече да е ходатайствал за помилването на Васил Пашов, осъден за убийство, но потвърди, че познава семейство Пашови. "Никога, по никакъв повод, не съм осъществявал ходатайство с Марин. Той е лъжец и има проблем с паметта. На неговите години е разбираемо", коментира Янев и добави, че не е виждал Ангел Марин и няма и желание да го вижда.

Янев каза още, че не крие и дори се гордее че познава семейство Пашови, които са "много трудолюбиви хора". Той заяви, че няма притеснение от нищо и е готов, ако някой по някакъв повод докаже че е лобирал, да си понесе отговорността.

Водещи

Най-четени