Янев прави зрелище - вади топ секретни документи на светло 10.10 | 15:31

Той твърди, че не е разгласявал класифицирана информация от преписката, тъй като не я е чел

От Филипа Тодева

Със скандал относно дневния ред започна заседанието на Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

Мая Манолова от Коалиция за България обвини председателя, че е формирал дневния ред въз основа на информация от секретна преписка на Софийска градска прокуратура, до която са имали достъп само тя и колегата й Атанас Мерджанов. "Комисията се манипулира. Тук присъстващите сме една масовка на неясни лица", каза Манолова.

Яне Янев твърди, че не е разгласявал класифицирана информация от преписката, тъй като не я е чел, а 70-те въпроса за АЕЦ "Белене" са формирана на база публични разследвания.

Той дори извади папки от секретното деловодство на Народното събрание в комисията, чието заседание е открито за журналисти, което предизвика острите реакции на Атанас Мерджанов. "Какво искате да демонстрирате тука, пред медиите. Това е несериозен подход", категоричен бе Мерджанов, като призовава Яне Янев да прибере папките моментално.

Според Христо Бисеров от ДПС т. 3 от дневния ред, която касае АЕЦ "Белене" също трябва да отпадне. Бисеров запита Янев, който толкова държи на вътрешните правила за работа в комисията, дали случайно няма и външни правила. Репликата на председателя на комисията беше: "Вие, по отношение на външните правила, ще сте академик и аз се уча от Вас".

Мерджанов пък запита Янев кой е направил поръчката за формиране на днешния дневен ред. Янев отговори, че колегата му, социалист, Румен Овчаров вече е казал каква роля играе той.

Водещи

Най-четени