Янтра пред портите на „Св. 40 мъченици“ 03.06 | 09:41

Реката във Велико Търново излезе от коритото си

От iNews.bg

Река Янтра излезе във Велико Търново от коритото си, съобщава БНР. Водата е стигнала до портите на историческата църква "Св. 40 мъченици" и има опасност да я залее. Свикан е общинският кризисен щаб.

Цяла нощ река Янтра е повишавала драстично нивото си от валежите и планинските притоци, които са вливат в нея. Водата всеки момент ще влезе в двора на църквата "Св. 40 мъченици". Хората и властите са изкарали безсънна нощ. Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал "Асенов", за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов:

"В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър. Имаме готовност, Гражданска защита от 3 часа са по критичните точки".

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора.

Нормализирана е обстановката в община Елена, където вчера при поройния дъжд пострадаха три села и част от общинския център.

Засегнатите имоти са отводнени, няма пострадали хора.

Материалните щети на уличната мрежа не са големи и общината ще успее да се справи със собствени сили, каза за "Хоризонт" кметът на Елена Дилян Млъзев.

Водещи

Най-четени