Ясли и градини отварят в петък 19.05 | 12:01

Това ще става при строги противоепидемични мерки, организацията е възложена на кметовете

От iNews.bg

Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БГНЕС.

Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. На децата, постъпващи там ще им бъде мерена температурата.

Апелираме ако могат все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев. Не препоръчваме на родителите ако има друга възможност да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел. През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преси 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи, добави Вълчев. Няма да се изисква бележка за микробиологични изследвания, за да няма струпвания пред лабораториите. Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители, заяви Вълчев.

Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има, уточни Вълчев.

Детските градини трябва да проучат колко от децата в следващата седмица ще бъдат на градина, за да създадат необходимите организационни условия, добави още Вълчев.

На въпрос на БГНЕС какви мерки ще се вземат ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, д-р Ангел Кунчев отговори, че карантината се установява по принцип и досега в гадините и яслите ако има морбили, скарлатина, и сега ще се действа по същия начин. Там, където има отделни групи, където децата са по-големи, се поставя под карантина групата само. Но ако са по-малки децата ще се поставя под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за децата и здравето им, имаме повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция, добави Кунчев.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала, за да проследят тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.

Водещи

Най-четени