В Бургас подобрили положението на децата в риск 27.04 | 15:21

Започнала е реалната деинституционализация на децата от дома за деца "Ал. Г. Коджакафалията"

От Андриян Георгиев

От Бургаската община твърдят, че са подобрили положението на деца в риск. След разкриването на Центъра за настаняване от семеен тип преди два месеца е започнала и реалната деинституциализация на деца от дома за деца "Ал. Г. Коджакафалията".

Центърът се помещава в общинско жилище в бл. 63 в к-с "Славейков". В него са настанени 7 момичета и момчета от Дома за деца лишени от родителски грижи на възраст от 7 до 14 години, които се адаптират успешно към живота в семейна среда.

Проект от този тип се осъществява за първи път в страната. 

"В момента децата рисуват, пеят и танцуват, учат се успешно в училища в близост до средата, в която е изграден Центъра. В рамките на процеса децата посетиха Айтоския зоопарк и Делфинариума във Варна. Направиха изложба с техни произведения. Съседската общност също приема добре децата и им помага много", сподели ръководителят на проекта Мая Казанджиева.

Жилището е било обзаведено и оборудвано с 212 542 лв., дошли по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В тази сума влизат и средства за заплати на екип от 7 професионалисти – педагози и социални работници, които се грижат за децата денонощно. Извършен е анализ и подбор на децата с помощта на експертите от Агенцията за закрила на детето и конкурс за избор на специалисти за работа в Центъра, които са преминали специално обучение.

Проектът приключва на 30 април и от 1 май Центърът за настаняване започва да функционира като държавно делигирана дейност, управлявана от Община Бургас.

В момента в Дом "Коджакафалията" се живеят 29 деца. Една част от тях ще бъдат настанени в нови 2 центъра от семеен тип, които предстои да изгради Бургаската община, а останалите през 2013 г. ще навършат пълнолетие и ще бъдат настанени в Защитеното жилище за хора в риск на ул. "Поп Грую" № 45.

Водещи

Най-четени