В Скравена не е имало полицейско насилие, твърдят от МВР 25.01 | 14:05

За случай на пребито от тамошни полицаи момче алармираха вчера от БСП

От Андриян Георгиев

Вътрешна проверка на МВР в Районното полицейско управление (РУП) в Ботевград не била установила полицейско насилие по случай в с. Скравена, твърдят от пресцентъра на МВР. 

Вчера (24 януари) БСП алармира за полицейско насилие над 18-годишния Петер Иванов, който е бил пребит с електрошокова палка в районното управление на Скравена от цивилен полицай. От БСП предоставиха съдебномедицинското удостоверение, предоставено им от родителите, с което се потвърждава, че на Петер Иванов е нанесен побой и има множество изгаряния по шията, двете ръце и краката.

От БСП обясниха, че това се е случило на 11 януари тази година, когато няколко души са били задържани заради изрисувани върху няколко къщи свастики.

От МВР твърдят, че на 4 януари в местното РУП-Ботевград е получен сигнал за изрисувани надписи и знаци (пречупени кръстове) по сградата на местната поща и по около 15 къщи в селото, нанесени с цветни спрейове.

На 11 януари в районното управление били повикани трима младежи, сред които и двама непълнолетни. Те дали показания по случая. Двама от младежите признали, че вечерта към 23:30 часа на 4 януари се уговорили да отидат в селото и да "нашарят” сградите.

След разговора в РУП-Ботевград, към 16:30 часа на 11 януари те излезли от районното управление и пълнолетният заминал за София. На другия ден майка му го отвела в столична болница и там му е издадено медицинско удостоверение, твърдят от полицията. Подали са и жалба за оказано полицейско насилие.

Едното от виканите момчета категорично заявило, че не е било обект на тормоз от страна на полицаите.

От МВР щели да направят допълнителна проверка за издаването на медицинското удостоверение, за да не оставали съмнения в обществото за полицейските действия. Също така полицаите, които са били в контакт с тримата младежи, щели да бъдат подложени на психологическо изследване.

Полицията твърди също, че местните полицаи не разполагали с електрошокови палки, с какъвто уред се предполага, че са били нанесени травмите на пълнолетния, според жалбата.

Крайният извод от проверката на полицията, която проверява себе си, е, че категорично нямало установено полицейско насилие в този случай. 

Водещи