Величко Чолаков не взе участие при най-тежките в щангите 07.08 | 23:35

От щаба на Азербайджан не обявиха конкретна причина за неговото решение

От Божидар Азманов

Българинът Величко Чолаков, който в момента се състезава за Азербайджан, се отказа от участие в категория над 105 килограма на турнира по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Лондон.

Тази вечер роденият в Смолян тежкоатлет трябваше да вдига във финал А на най-тежката категория в щангите, но още сутринта не се яви на кантара.

От щаба на Азербайджан не обявиха конкретна причина за неговото решение, като до днес нямаше никакви индикации, че Чолаков има някакви проблеми и няма да се бори за медал при най-тежките.

Величко Чолаков е бронзов медалист от Игрите в Атина през 2004, когато той все още се състезаваше за България.

Щангистът не участва на Олимпиадата в Пекин преди четири години, когато заради допинг бе спрян целият национален отбор на България.

След това Чолаков смени националността си, а четиригодишното му наказание изтече в понеделник, обявиха от Международната федерация по вдигане на тежести и той получи правото да се състезава на Олимпадата.

Припомняме, че един българин спечели медал за Азербайджан във вдигането на тежести. Това бе Валентин Христов, който завоюва бронз в категория до 56 килограма.

Олимпийски шампион при най-тежките стана Иранецът Бахдад Салимкордасиаби с резултат 455 килограма в двубоя.

Водещи

Най-четени