Вижте къде е най-изгодно да се хапва 17.01 | 18:07

Ресторантите у нас предлагат 29 типа кухни

От Десислава Маданска

57% от ресторантите в България са с ниски цени, само 3% предлагат на клиентите си по-скъпа кухня. Това става ясно от анализ на сайт за заведения.

За да определи ценовите равнища на ресторантите в различните типове кухня, сайтът се позовава на цените на продукти, напитки и ястия, които се предлагат във всяко заведение. Например, ако вечеря, която включва супа, салата, основно ястие, десерт и 50 гр. водка, струва 20 или по-малко лева на човек, цените на ресторанта попадат в ниво ниски. Ако същият обяд излезе от 20 до 30 лева, равнището е средно ниско, а когато сумата е от 30 до 50 лева – средно високо. Съответно вечеря над 50 лева на човек попада в категория високи цени. 

От данните става ясно, че ресторантите в България специализират в предлагането на 29 типа кухни. Най-голям е броят на заведенията, предлагащи традиционна българска кухня, следвани от европейската.

Анализът показва, че гръцката кухня се оказва по-скъпа, тъй като ресторантите, които я предлагат са селектирани в категория средно високи и високи цени. При турските заведения това равнище пада с една степен надолу и цените са определени като ниски, средно ниски или средно високи. 

Най-скъпи са ресторантите, предлагащи нетрадиционна за България кухня. Такава е мексиканската, аржентинската, американската, мексиканската, ливанската, корейската и тайландската. Всички тези ресторанти са със средно високи и високи цени.

Различно стоят нещата с индийската кухня, където има по-голям избор и не е трудно да се открие заведение със средно ниски и дори ниски цени. Вегетарианците пък се радват на приятни места за хапване, изгодни дори за хора с нисък бюджет. Най-изгодно, обаче, хората могат да хапват в заведение с традиционна българска кухня.  

Водещи

Най-четени