1200 църковни обекти са проверени за пожарна безопасност преди Великден 21.04 | 14:01

Констатирани са нарушения на правилата и нормите по пожарна безопасност в 263 манастири, църкви и параклиси

От Кремена Бедерева

1200 църковни обекти са проверени за пожарна безопасност в навечерието на Великден, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Констатирани са нарушения на правилата и нормите по пожарна безопасност в 263 манастири, църкви и параклиси, като са връчени и съответните разпореждания за отстраняване на нередностите.


Традиционно огнеборците в цялата страна провериха над 1200 църковни имота. В 263 от тях са открити нарушения на правилата за пожарна безопасност. За отстраняване на констатираните несъответствия са връчени разпореждания и са предписани конкретни мерки за осигуряване на пожарната безопасност в навечерието на Великден.

Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди.

Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.

По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители. Над 250 пожарникари ще осъществяват контрол на раздвижено работно време – целта е да бъдат обхванати и четирите почивни дни.

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН.

Затова не трябва да се допуска бутане и изпреварване. Огнеборците приканват в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. Ако възникне произшествие, най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда.

Изпълняването на указанията на служебните лица и оказването на съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора, ще даде възможност на пожарникарите да се справят бързо с възникналата ситуация. Припомняме и телефоните за своевременно сигнализиране за възникнали пожари - 160 и 112.

Водещи

Най-четени