Антон Славчев остава председател на Антикорупционната комисия 19.09 | 18:30

От 196 народни представители „за” гласуваха 95, „против” бяха 91, а 8 се въздържаха

От iNews

Антон Славчев остава изпълняващ функциите председател на Комисията по противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От 196 народни представители "за” гласуваха 95, "против” бяха 91, а 8 се въздържаха.

От ПП-ДБ посочиха, че искат оставката на Славчев заради изтекъл мандат, неефективна работа на комисията и политическата ѝ употреба. Самият Славчев пожела да присъства в пленарната зала по време на дебатите, които бяха разгорещени.

"Освобождаването на Славчев е тест кой е готов да намали влиянието на Пеевски в поне една от институциите, които са превзети. Време е да пристъпим към истинските решения на проблемите”, каза Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"Предлагате да бъде освободен и.ф. председател на КПК, който изпълнява и функциите на председател на КОНПИ, без да си давате сметка, че всъщност вие не можете да го освободите. По самият закон, така както сме го приели всички ние, сме определили Антон Славчев и друг не може да бъде определен”, заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

"Искат с тази шашма да инсталират г-н Славчев в СГП. Той вече е спечелил конкурс с тяхна помощ. Искат да имат прокурор, защото половината им банда е за прокурор”, смята Хамид Хамид от ДПС.

Според Цончо Ганев от "Възраждане” е изключително важно "този човек да не е в КОНПИ”. "Ще гласуваме против", заяви той.

По думите на председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов това НС е изчерпано и няма смисъл в оставащите 72 часа да се "вкарва такова обсъждане".

"ПП-ДБ в момента се самоперат, за да се самоизперат от Делян Пеевски”, каза Тошко Йорданов от ИТН. "Лена Бориславова рева за Гюров, като беше ясно, че той не трябва да е подуправител и е в конфликт", каза още той.

Водещи

Най-четени