Апокалиптично! На Нова година ще ни затрупат най-големите преспи от 35 г. насам 27.11 | 10:55

На Коледа пък ще се радваме на циганско лято

От Кремена Бедерева

Краят на ноември ни изненада с много сняг и преспи. Синоптиците прогнозираха да завали във вторник и познаха – цялата страна е затрупа.

Но това ще е само първата вълна от една изключително трудна зима, предричат метеоролози. 

По данни на Европейския институт по метеорология зимата на Балканите ще е най-тежка от 35 години насам, а на Нова година – в първите дни на януари 2014 г., снежната покривка ще достигне средни нива от метър и половина.

Коледа ще е по-топла от обичайното, със стойности, близки до тези през циганското лято, предвиждат синоптиците.

Тази сутрин снегът предизвика транспортен хаос в много области на страната. В Пазарджик улиците са непочистени, което създава затруднение в придвижването както на автомобилите, така и на пешеходците. Паркингите в града също остават непочистени, като гражданите се опитват да почистят снега от автомобилите си и този пред входовете на жилищните блокове.

Обилен сняг продължава да вали и към този час. Снежната покривка в областния град е около 3 см. Затруднения в трафика има по пътя Пещера – Пазарджик и по направленията Белово – Септември – Пазарджик, като МПС се движат в коловози.

Силен сняг вали и в Пампорово. До момента натрупаната снежна покривка е 25 см, а температурата е минус 2 градуса. От службата съобщават, че днес не са подходящи условията за туризъм в Родопите.

Предвид снеговалежа и намалената видимост спасителите препоръчват на туристите да не правят преходи в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие в службата не са постъпвали сигнали за инциденти с туристи.

Около 10 см е снежната покривка в местността Картела и в района на Батак и Доспат в Родопската част на област Пазарджик.

В курорта Юндола има 8 см сняг, във Велинград е само 2 см до момента. Обилен сняг продължава да вали над целия регион. Планинските пътища се обработват от снегопочистващата техника своевременно.

Силни снеговалежи обхванаха и Балканите. В района на Мърконич град, Босна и Херцеговина, снеговалежите предизвикаха проблеми в движението по пътищата. Силни снеговалежи се очакват и в източната част на страната.

Заради снега е усложнено движението на пътя Сараево – Тузла, Тузла – Калесия, Бугойно – Купрес и пътя от Яйце към Баня Лука. Първият сняг вчера падна и в по-ниските части на Хърватия, а в края на деня – и в Далмация. В Сърбия снеговалежите засега са все още малки.

Водещи

Най-четени