Вземете си бански за Коледа, времето ще бъде рекордно топло 22.12 | 14:30

Сняг ще радва скиорите чак през януари

От Цанка Донкова

Рекордно топло време ни очаква по Коледа. Никъде в страната не се очакват снеговалежи. Само в някои райони ще превали дъжд, според прогнозата на TV-MET.

На Бъдни вечер температурите ще са по-високи от средните за сезона. Те ще показват между 3 и 10 градуса през деня. Сутрин и вечер обаче градусите ще са минусови.

В крайна сметка в страната последните дни се отчитат рекордно високи температури за сезона. В Монтана срещнаха астрономическата зима при 16 градуса, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ при БАН. Във Враца са измерени 15,2 градуса, в Ловеч живачният стълб е стигнал 15 градуса, по 14 градуса са ударили термометрите във Видин, Кнежа, Плевен и Казанлък. Причина за необичайно високите температури е Атлантически циклон, който преминава над Европа. Заради него не се очаква снежна приказка по празниците в целия континент.

Към Нова година обаче се очаква леко захладняване. Въпреки това може да посрещнем 2014 г. без сняг. След слабо повишение на температурите, в началото на второто десетдневие на януари отново ще стане много студено. Едва тогава скиорите могат да бъдат зарадвани със сняг. След това обаче се очаква ново повишаване на температурите, като те ще достигнат след 20 януари до пролетните 15 градуса.

Най-четени