Вместо обяд – порция буря. Потопът започна от "Младост" 22.07 | 11:12

Между 12:00 и 14:00 часа ще премине студен въздушен фронт, съобщиха от Ръководството на въздушното движение

От Теодора Кокаланова

Потоп се изсипва над столичния квартал "Младост", съобщи репортер на iNews. Вали пороен дъжд, който затруднява движението в района. Валежът се усилва и гръмотевици пронизват небето. Трафикът по бул. "Александър Малинов", който все още е в ремонт, както и по бул. "Андрей Сахаров" и ул. "Йерусалим" е изключително натоварен и са се образували колони от автомобили. 

Столичната община получи информация за предстояща буря и от Ръководството на въздушното движение, съобщиха от пресцентъра на общината. Между 12:00 и 14:00 часа се очаква преминаването на студен въздушен фронт през София от запад на изток.

Преминаването на фронта ще се характеризира с пробивни валежи и гръмотевична дейност. На отделни места ще има градушка. Вятърът се очаква да е пулсиращ с вариации от 8 до 15 м/с, се казва в информацията. 

Във връзка с прогнозата за опасни метеорологични явления от общината напомнят на гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси, както и да не се стои под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение.

Жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в по-голямата част на страната. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, София-град, Перник, Ловеч, Габрово, Кюстендил, Пазарджик и Благоевград, Кърджали, Хасково, Разград, Велико Търново, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Търговище и Русе. 

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в 6 области на страната. Предупреждението засяга областите София-област, Пазарджик, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат мерки за реакция в случай на усложнена обстановка и са в пълна готовност да окажат необходимото съдействие на гражданите. Специалистите съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация, свързана с бедствието.

Водещи

Най-четени