Времето май ни отмъщава - идват разрушителни наводнения? 30.05 | 07:49

В 11 области в страната е обявен оранжев код за опасни валежи

От Теодора Кокаланова

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области в страната, съобщи НИМХ. В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян се очаква значително количество валежи - между 40 и 60 л/кв.м.

Валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Оранжев код се обявява, когато времето е опасно. В останалите 17 области в страната е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури.

В областите Плевен, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград валежите ще бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества на валежите в тези области са до 35 л/кв.м.

Обилните валежи затрудняват движението в столицата през последните няколко дни. Постъпили са сигнали за наводнени места и приземни етажи. От сигналите десет са свързани със сгради на училища и детски градини, където е установено около 5 см вода. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на всички районни кметове на Столична община да създадат необходимата организация за наблюдение на хидротехническите съоръжения като корита на реки, язовири, както и мостове, надлези, подлези и ниски места на територията на града. 

При паднали дървета и клони, наводнени места, гражданите могат да подават сигнали в Столична община на тел. 02 93 77 217; 02 9377 604, както и на тел. 112.

 

 

Водещи

Най-четени