Времето ни държи нащрек - дъждът не спира 04.09 | 11:22

Очаква се повишаване на нивата на някои реки

От iNews.bg

На места в страната са възможни внезапни наводнения днес (4 септември) заради продължаващите валежи. За това алармират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След проливния дъжд през изминалото денонощие, екипи на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии" в Сливен са се отзовали на 8 сигнала за отводняване на пострадали жилища. В Сливен са отводнени приземни етажи и мазета в ромския квартал "Надежда” и вилната зона Барутни погреби, както и в жилищен блок в ж.к.”Сини камъни”, съобщават от полицията. В постоянно наводнявания при дъжд район на жп гарата е оказана помощ на закъсал във вода над един метър автомобил, допълва БНР.

След проливен дъжд река Тополница е излязла тази нощ от коритото си и е заляла над 600 декара земеделски земи, основно в землището на панагюрското село Поибрене. Наводнена е само една къща, но тя е необитаема, уточни кметът на селото Иван Пандуров. Екип обхожда района, за да направи първоначална оценка на щетите. Според началника на връзки с обществеността към Община Панагюрище Цеца Плачкова-Попова обстановката в останалите части на региона е нормална. Специализиран екип е обходил тази сутрин всички водоеми и към момента няма опасност от наводнения.

Заради очакваните обилни дъждове през следващите три дни всички язовири и реки в Пазарджишка област са под 24-часово наблюдение. Към момента няма причини за тревога, уверяват от районното управление на "Пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии".

От МОСВ обаче алармират, че днес, в резултат на интензивните валежи, по-значително ще се повишават нивата на реките Тополовец, Войнишка, Видбул, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Вит и Осъм в долното течение, басейнът на р. Янтра в горното течение, р. Русокастренска, р. Средецка, в поречията Тунджа, Марица в горното и средното ѝ течение, Арда в горното ѝ течение, Върбица и Места. На места са възможни внезапни наводнения.

Водните количества по цялото протежение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Владайска, р. Батулийска,р. Искрецка, р. Малък Искър и река Златна Панега.

Водещи

Най-четени