Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток 02.10 | 21:00

България трябва да бъде готова, ако се стигне до пълномащабна война, каза министърът на отбраната

От iNews

Няма актуална заплаха за България, заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток, предаде бТВ.

Темата на днешното заседание беше "Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки".

Обсъдихме мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток, обясни Главчев.

Служебният премиер свика извънредно Съвета по сигурността заради ситуацията в Близкия изток. България повишава мерките за сигурност с цел предотвратяване на терористични заплахи. Данни за планирани такива няма. Но държавата трябва да е подготвена и за най-лошия сценарий, обяви военният министър.

Мерките за сигурност у нас вече са затегнати, съобщиха от МВР. Дипломатическите ни представителства са в непрекъснат контакт със сънародниците ни из засегнатите места. Армията ще засили контрола по границите ни в случай на мигрантска вълна.

България трябва да бъде готова, ако се стигне до пълномащабна война, каза министърът на отбраната.

Готовността на българската армия ще се определя  и от решенията на съюзниците ни в НАТО, обясни той.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Водещи

Най-четени