Енергийниет министър: Преговорите по плана вървят ускорено 05.05 | 19:00

Служебният кабинет работи в абсолютен синхрон, както с Пеканов, така и с всички членове на правителството, успокои Росен Христов в парламента

От iNews

"Водят се срещи, ясни са инструкциите на ЕК, получаваме нови коментари. От Брюксел идват инструкциите как да се водят преговорите и датите. Те вървят с ускорени темпове, не сме пропуснали нито един срок който ни е казан, каза енергийният министър Росен Христов по време на изслушването му в парламента. 

Той беше извикан по предложение на "Възраждане" , за да информира депутатите дали се върви в посока изпълняване на решението на 48-я парламент, който задължи Министерски съвет да предоговаря плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

По-рано депутатите изслушваха и вицепремиера Атанас Пеканов по същата тема. 

"ЕК ни каза, че всички изменения трябва да бъдат съобразени с REPowerEU. Чакаме поредната дата за срещи и коментари. Работи се по въпроса", потвърди той, цитиран от "24 часа".

 Служебният кабинет работи в абсолютен синхрон, както с Пеканов, така и с всички членове на правителството.

Ролята на Министерството на енергетиката е да разработи техническата част и обосновка на проектите, включени в плана или евентуални променени по тях, заяви министъра.

Христов потвърди, че от страна на ведомството са участвали той, зам.-министрите, началника на кабинета и експерти и добави "всички служители са участвали в преговорите".

В момента, в  който информирахме ЕК, че не желаем да изпълним целите от намаляване на 40% емисии, отговорът беше прост и логичен - Имаме подписан договор с вас, трябва да изпълните определените заложени цели, а ние имаме ангажимент за финансовата част. Ако не го изпълните, няма да има средства, коментира Христов.

 

Водещи

Най-четени