За какво да внимаваме, когато купуваме храни по Великден 09.04 | 10:20

Експертът д-р Силвия Каменова даде полезни съвети за читателите на iNews

От Беатрис Николoва

За да гарантира качеството на актуалните за празника продукти, Българската агенция по храните (БАБХ) стартира тематични проверки от 30.03.2015г. до 13.04.2015г. на търговските вериги.

От агенцията съобщават, че инспекторите внимателно ще следят за нередности за качеството на производството и търговията на храни, които традиционно се предлагат на пазара по време на празника - козунаци, агнешко месо, яйца, включително и боядисани яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, най-вече на зелените салати.

За бъде максимално полезен на читателите си, iNews потърси съветите на експертът от БАБХ д-р Силвия Каменова, която разясни за какво да следим, когато купуваме месо, яйца и козунаци.

1491129

Тя опроверга появилите се спекулации, че търговците могат да излъжат потребителя за качеството и произхода на продуктите.

Козунаци

"Когато потребителите посетят магазин за хранителни стоки, съответно купувайки си козунак, внимателно трябва да следят за информацията на етикета, поднесена от производителя. Важно е да се знае, че не може да има захар и подсладители едновременно в един козунак. Първо трябва да видят дали е от регламентиран такъв, трябва да погледнат състава във връзка с регламент 1169, който влезе в сила на 13 декември 2014. Той задължава търговецът да обозначи съдържание на алергени в предлаганите артикули, ако има такива", обяснява инспекторът. 

Причината е, че има хора, които имат алергични прояви при прием на определени съставки и най-важното, което трябва да погледнат, е срокът на трайност и партидният номер. Той е важен, защото помага по-лесно да бъде хванато евентуално нарушение, допълва д-р Каменова.

1491128

"Например ако потребителят закупи продукт и след употребата му се появи стомашно неразположение или нещо се е усъмнил, че продуктът не е годен, може да подаде сигнал на горещия телефон 0700 122 99 и като посочи пълните данни от етикета - партиден номер, срок на годност и производител, ние правим проверка, а проследимостта е по-лесна, така проверяваме технологията на правене и как е съхраняван. Има козунаци с по-дълъг срок на годност – особено вносните, това не значи, че са некачествени, а просто технологията на правене е различна".

Месо

Д-р Каменова разясни и нововъведените правилата за етикитиране на прясно, охладено и замразено месо (от овце, кози, свине и птици), които се прилагат от 1-ви април, 2015 г. Правилата изискват на етикета да се посочва страната, в която животното е било отглеждано и заклано.

Ако животните са родени, отгледани и заклани в една и съща страна, то тогава на етикета може просто да се посочи "произход" – с името на съответната държава.

"Нововъведението се прави с цел потребителят да има по-пълна информация и да бъде спокоен когато пазарува и съответно при проверка от наша страна, ние да можеш да направим обратна проследмост и да гарантираме безопасност на продукта пуснат на пазара", обясни експертът.

1491126

За агнешкото месо винаги е имало такова изискване. Освен това според д-р Каменова няма как потребителят да бъде излъган за произхода на месото.

"За търговците би било прекалено смело да спекулират, особено що се отнася до агнешкото месо. То има печати от производителя – овален печат със съответната маркировка. По този начин производителят гарантира, че месото е регламентирано добито, съответно потребителят, когато си купува агнешко месо, трябва внимателно да огледа този овален печат", обясни експертът.

Печатът се забелязва лесно – както е трупното месо на агнето, трябва да има на предни и задни крайни такива овални печатни, които носят определена информация, която я има в нашите регистри и съответно ние по обратен ред проверяваме, допълва проверяващата.

Все пак тя съветва всеки от нас да купува само от регламентирани производители.

"Можем да хванем нередност и да предотвратим такива, ако потребителят пазарува от регламентирани потребители. Всеки е в правото си да закупи от където иска, но ние гарантираме безопасност на храните в търговска мрежа", ясно подчерта д-р Каменова.

Яйца

Цялата информация за яйцата е на кода на производителя – той е маркиран върху черупката на яйцето, като съответно всяка цифра носи информация. В случая (на снимката) тройката значи, че птиците са отглеждани клетъчно, ако е двойка е подово отглеждане (подове, конструирани по начин, който осигурява правилно положение на всички птици), а 1 е свободно отглеждане.

1491131

BG е произходът на яйцата, следващите 2 цифри са регионът, от където е добито и последните 3 са на клетъчния център. Това е защитен код на потребителя като по този начин се гарантира качество. За да стигнат до търговска мрежа, яйцата са минали съответните изследвания.

Водещи

Най-четени