За шофьорите: Как да не се претрепете в мъгла! 08.01 | 07:45

Най-важното - шофирайте на дистанция най-малко 15 метра, съветват пътни полицаи и опитни шофьори

От Кремена Бедерева

От няколко седмици България е обгърната от гъсти мъгли. Това затруднява, освен полетите, но най-вече - и шофьорите, които трябва да са доста внимателни на пътя.

Днес дори е обявен жълт код заради мъглите. В тази връзка пътни полицаи и опитни шофьори отправят 10 съвета към водачите, седнали зад волана в лошото време.

Шофьорите да карат най-малко на 15 метра разстояние от колата пред тях, за да избегнат катастрофа, препоръча главен инспектор Красимир Костов от пътната полиция.

Вторият негов съвет за безпроблемно шофиране включва и скорост поне с 10 километра по-малка от тази, която е разрешена, и те самите смятат за безопасна. Скоростта обаче се определя най-вече от гъстотата на мъглата. Може да се наложи да карате и с 10 км/ч заради лошата видимост. Ниска скорост и спазване на голяма дистанция е един от сигурните начини водачите да избегнат верижните катастрофи, които най-често съпътстват мъгливото време.

"По-добре да пристигнат с 15 или 30 минути закъснение до мястото, към което са се запътили, отколкото изобщо да не стигнат”, каза Красимир Костов за в. "24 часа".

Като карате в мъгла, почивайте по-често. Не само очите на шофьора се уморяват, а е доказано, че в такова време се повишава кръвното налягане, казват пътни полицаи.

При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.

В мъглата шофьорът лесно може да се изгуби или да подмине мястото, към което се е запътил. Затова накарайте спътника до вас, ако има такъв, да отвори прозореца и да ви ориентира.

При каране в такива условия стъклата се опушват и зацапват за секунди, казват шофьори. Ако ви се наложи да спрете по време на движение, го направете възможно най-далеч от пътното платно.

Немалко инциденти по време на мъгла стават, когато шофьорите не забележат човек, застанал близо до пътя. Регулирайте фаровете на автомобила. Мъглата намалява и сцеплението между пътното платно и гумите. Така че трябва да използвате спирачките като при дъжд.

Ако нямате фарове за мъгла, карайте само на къси светлини. Дългите се отразяват в мъглата и не се вижда по-добре. Добрата новина е, че у повечето шофьори мъглата поражда спасителен страх, смята главен инспектор Костов.

Дори колата им малко да поднесе, веднага и вниманието им се изостря. Затова пътните полицаи установяват, че при мъгливо време катастрофите рязко намаляват.

Водещи

Най-четени