Запалете фаровете, започва акция „Светлина“ 01.11 | 05:38

От 1 ноември до 1 март автомобилите трябва да се движат задължително с включени къси светлини и през светлата част на денонощието

От Любомир Тасев

На 1 ноември в страната стартира акция “Светлина“ на пътната полиция, целяща ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците, водачите с малък опит, управляващите неподготвени за сезона автомобили и с неизправни осветителни системи.

Акцията ще протече от 1 до 21 ноември, но проверки ще се извършват през целия зимен период, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През есенно-зимния сезон - от 1 ноември до 1 март – автомобилите трябва да се движат задължително с включени къси светлини и през светлата част на денонощието. Затова пътните полицаи започват засилени проверки за технически неизправности по моторните превозни средства, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Те ще проверяват осветителните системи и сигнализацията на автомобилите, състоянието на гумите и устройствата за измиване на предното стъкло. Ще продължи и активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

За неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. От 50 до 150 лева е глобата за водач, който управлява автомобил с неработещи стъклочистачки по време на дъжд или снеговалеж, а за необозначени със светлоотразители каруци и малогабаритна техника законът предвижда 50 лева глоба.

Акция „Светлина” се провежда вече повече от 15 години.

Водещи

Най-четени