Зимата затвори голяма част от проходите в страната 15.02 | 08:33

Пътните настилки са мокри, заснежени и заледени в отделни участъци

От Деляна Петкова

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Съюза на автомобилистите в България. Настилки са мокри, заснежени и заледени в отделни участъци, като пътните служби ги почистват и опесъчават.

На автомагистралите "Люлин", Марица и "Хемус" настилките са сухи. По "Хемус" обаче има отделни участъци, където платното е мокро, а на места и заснежено.

Мокра и обработена е настилката на АМ "Тракия". В тунел "Траянови врата" дясната тръба (в посока София - Пловдив) липсва осветление поради повреда на инсталацията. По тази причина има ограничение на скоростта до 60 км/ч, предупреждават пътните полицаи.

Възстановено е движението на всички превозни средства през ГКПП - "Дунав мост".

Тежка е ситуацията с проходите. Затворени за движение на всички превозни средства са "Златишки проход”,  "Твърдишки проход”, "Върбишки проход” и "Троянски проход”.

През "Дюлински проход" се пропускат само леки автомобили, при това с вериги. Ограничение за товарни автомобили над 10 тона, а всички останали автомобили трябва да се движат с вериги през прохода "Вратник”. Забранено е преминаването на камиони над 10 тона, а товарните коли да са без ремаркета и полуремаркета, преминавайки през "Петрохан".

През "Превала” всички превозни средства трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. За прохода  "Предела” обаче  отпадат ограниченията за движение.  През "Пампорово" има ограничения единствено за товарните автомобили - та трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Водещи