Код "жълто" за цялата страна обявиха синоптици 19.03 | 07:07

В редица области има риск от гръмотевична активност

От Христина Рафаилова

Заради очаквания силен вятър днес е обявен жълт за цялата  страна. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Потенциална опасност и от гръмотевична активност ще има в областите -  Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра и Добрич. 

В тези райони ще духа силен вятър от юг-югозапад, със скорост до 20 метра в секунда, който след обяд рязко ще смени посоката си от запад-северозапад. Ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевична дейност и условия за градушка.

В София ще духа силен вятър от юг - югозапад. 

Като цяло времето ще е ветровито, но температурите ще се повишат чувствително.

Атмосферен фронт ще премине в следобедните часове и ще се ориентира от запад-северозапад на места.

Облачността ще е променлива, но на места се очакват и валежи. В Северна България освен валежи и гръмотевици са възможни и градушки.

Максималните температури ще достигнат 14-19 градуса, а в София - около 14 градуса.

Атмосферното налягане остава по-ниско от средното за март. През деня то ще се понижи малко. В късния следобед то отново ще започне да се повишава.

По Черноморието ще е доста по-топло - максимум 17-19 градуса. Температурата на морската вода ще е 7 градуса, а вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 1800 метра в планините е възможно да превали сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8 градуса, а на 2000 метра ще е около 1 градус.

Водещи

Най-четени