Май пристига със слънце, но носи дъждове 29.04 | 17:03

Температурите през месеца ще са около нормата

От Елена Кирилова

Средната месечна температура през май ще бъде около нормата, около 16-18 градуса. Във високите полета и по Черноморието тя ще достигне 14-16 градуса. В ниските части на планините ще е 12-13 градуса, а по високите (над 2000 метра) ще е 2-4 градуса.

Това сочи прогнозата от Националния институт по метеoрология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде агенция "Фокус”.

Между 4 и 9 градуса ще са най-ниските температури през месеца, докато най-високите ще ни напомнят все повече за наближаващото лято. Термометрите ще показват максимум 27 - 32 градуса.

Валежите ще достигнат средна месечна сума от 50 до 70 мм. По долината на река Струма и по Черноморието сумата ще достигне между 30 и 50 мм, докато в припланинските райони ще е от 70 до 140 мм. Данните показват, че и валежите през май ще бъдат около нормата.

Според синоптиците очакванията са валежите да бъдат конвективни и неравномерно разпределени като обхват и интензивност.

Слънчево време и високи температури ни очакват в първите десет дни от месеца. Лабилизация на атмосферата около 5-6 май ще стане причина за краткотрайни валежи, градушки и гръмотевици. В резултат от това ще има понижение на температурите и те постепенно ще се нормализират.

Второто десетдневие също ще е с превалявания и гръмотевици, тъй като атмосферата ще се задържи неустойчива. Температурите ще са малко по-ниски от обичайните, а в края това десетдневие валежите ще бъдат по-локални. Тогава се очаква и слабо покачване на температурите.

Превалявания, предимно в Западна България, ще има и през третото десетдневие. Тенденцията ще е в края на месеца да има постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и повишаване на температурите.

Около 25-26 ще има по-спокойни дни.

Водещи