Метеоролог от БАН: Времето си го връща за миналогодишните високи температури 27.06 | 08:21

През уикенда ще се радваме на хубаво време, слънчево време, смята специалистът

От iNews.bg

"Сега времето си го връща за миналогодишните екстремно високи температури." Това заяви доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в ефира на bTV. Той уточни обаче, че валежите този месец не са били само у нас, но и в съседните държави като Сърбия. "Такава е динамиката на атмосферните процеси", посочи специалистът.

Според него през уикенда ще се радваме на хубаво време.

"Събота и неделя валежите ще намалеят, ще бъде слънчево. Само на отделни места ще вали", посочи синоптикът.

За по-дългосрочната месечна прогноза той посочи, че през това лято температурите ще са около нормата или малко под нея.

"Според нашата прогноза през юли температурите ще са между 33-38 градуса. Валежите ще са малко над нормата – между 40–60 литра, като месечни суми", уточни доц. Корчев.

Той успокои още, че нивата на реките в цялата страна ще продължават да се понижават или ще останат без съществена промяна. Що се отнася до градушките, метеорологът заяви, че те са възможни и през идващия месец, макар че през юни по принцип са най-интензивни.

Доц. Корчев коментира и опустошителните наводнения от миналата седмица. Той посочи, че тези интензивни валежи са били прогнозирани и е било изпратено съобщение за опасни и особено опасни явления.

Метеорологът заяви, че във Варна за периода 18–20 юни са паднали 110 литра на кв. м, което е два и половина–три пъти над месечната норма.

"Не може да е само от дъжд трагедията във Варна. Природните бедствия в повечето случаи са съчетани с човешка немарливост", смята доц. Корчев.

Той посочи още, че години наред речните корита не се почистват, а голяма част от деретата са превърнати в нерегламентирани сметища.

"Намаляват пропусквателната способност на водата и дори неинтензивни валежи може да предизвикат проблеми", коментира синоптикът. Според него проблем е и липсата на допитване до БАН, когато предстои сериозен строеж.

"Последният път, когато официално е поискана информация за строителство до речни корита, е през 2002 г. и става въпрос за закрит пазар в Хасково", заяви доц. Корчев. Той посочи, че когато предстоят големи строежи, трябва да се търси и оценка на въздействието им върху околната среда.

Водещи

Най-четени