НС категорично осъди Русия за военната интервенция в Украйна 24.02 | 18:00

Петков беше изпратен с аплодисменти от народните представители в пленарна зала

От iNews

Парламентът прие декларация, в която "категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна".

Срещу нея гласуваха само депутатите от "Възраждане", а един народен представител от "Продължаваме промяната" избра позицията "въздържал се".

В декларацията се изразява подкрепа за партньорите и съюзниците ни в ЕС и НАТО за налагане на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта.

Депутатите дават мандат на българското правителство да предложи помощ за Украйна и на сънародниците ни там, да подкрепи обща европейска позиция и да представи план за преодоляване на последствията за България. 

От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков заяви, че тази вечер на среща с европейските лидери в Брюксел ще подкрепи обща позиция и се обърна към българските граждани.

"Аз искам да успокоя българските граждани, които в момента гледат – няма директен риск в този момент, по никакъв начин, за военен конфликт на територията на България. Но българското правителство в момента има над 10 работни групи, за да оцени рисковете във всяка една от сферите и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия в този момент".

Възрази зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Цончо Ганев.

"Икономическите последствия – налагане на тежки санкции спрямо Руската федерация, е нещо второстепенно за България и за всеки един българин. Ние от "Възраждане" сме категорично против България да е инициатор на каквото и да е било в това отношение и да участва в каквито и да е било санкции спрямо Руската федерация.

Премиерът Кирил Петков беше категоричен:

"Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. Ако в този момент, когато се стреля по българско малцинство, когато има и български граждани в една държава в Европа, и някаква чужда държава в момента я обстрелва отвсякъде, и ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи. Или сме лидери тука, или просто някой от вас според мен нямат място на тези места".

Петков беше изпратен с аплодисменти от народните представители в пленарна зала.

Българският парламент взе правилното решение, заяви в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков след приемане на декларацията за ситуацията в Украйна. Това е и позицията, която той ще  отстоява в Брюксел.

"Това, че в момента толкова ясно бе заявено от парламента, днес като отида в Брюксел, аз имам пълен мандат да мога да взимаме правилните решения и да имаме един глас с европейското семейство. Но имаме предвид и рисковете, които са свързани с всяко едно движение, защото продължава на българското правителство все пак главният приоритет да бъде деескалация на напрежението, ако това още е възможно".

 

Парламентарната група на БСП обяви, че осъжда военните действия и нарушаването на принципите на международното право, но е категорично против налагането на санкции срещу Русия. Това е последователна политика на социалистите, коментира депутатът Александър Симов.

"Защото тук, при това гласуване, ние изхождаме реално от българския национален интерес. Когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената. Големите икономики намират начини да ги заобиколят, а най-накрая страни като България се оказват потърпевшите в тази ситуация. Това е принципна наша позиция. Отново искам да подчертая, че това е основната причина ние да не подкрепим такива санкции и да гласуваме "въздържал се". Не смятам, че някой може да обвини БСП в безпринципна позиция."

Водещи

Най-четени