На първо четене: Разделят КПКОНПИ на две 21.06 | 19:30

Със 142 гласа "за", 12 "против" и 60 въздържали се беше приет текстът, внесен от ГЕРБ-СДС. Той получи подкрепата и на ПП-ДБ и ДПС

От iNews

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество се разделя на две.
Това реши парламентът, приемайки на първо четене Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, предаде БНР.

Обсъдени бяха три проекта. Със 142 гласа "за", 12 "против" и 60 въздържали се беше приет текстът, внесен от ГЕРБ-СДС. Той получи подкрепата и на ПП-ДБ и ДПС.

Отхвърлени бяха предложенията на ПП-ДБ и Министерския съвет.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС беше подкрепен от ПП-ДБ и ДПС. Това даде повод за критики от страна на опозицията основно към ПП-ДБ. Цончо Ганев от "Възраждане" заяви:

"С мечката мед не може да ядете. Ще изпълнявате, както се вижда, всичко, което искат Борисов и Пеевски. Какво да се случва, как да се случва се решава в стаята на ДПС".

А председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини бившите си коалиционни партньори, че отдавна се опитват да овладеят Антикорупционната комисия и да я превърнат в бухалка:

"И затова наблюдаваме тази гнусна прегръдка в този проектозакон с борбата между двете лобита на ПП-тата и на гербаджиите кой малко повече да овладее бъдещото КПКОНПИ и двете комисии, защото създаването на бухалка в ръцете на Кирил Петков не означава нищо по-различно от бухалка в ръцете на Бойко Борисов, така, че - да, КПКОНПИ за вас е единствено и само бухалка".

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха обвиненията. Според Никола Минчев, те се опитват да предотвратят именно лошото наследство от досегашната Антикорупционна комисия:

"И в никакъв случай новите комисии не трябва да бъдат превръщани в такива органи. В политически смисъл това може да бъде само негатив".

Мануил Манев допълни:

"Не може да има комисия или каквато и да е агенция, или каквато и да е служба в тази държава, която да бъде наричана, мислена и сънувана като бухалка. Това, че ги възхвалявате бухалките, е може би за това, защото си мислите, че ще ги държите от правилния край".

Поради изтичане на времето на пленарното заседание, депутатите не успяха да приемат промените в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, които предвиждат министрите на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа да допълват, спират или отнемат вече издадени удостоверения.

Водещи