От 1 ноември стартира полицейска акция „Светлина“ 29.10 | 11:15

Акцията ще протече от 1 до 21 ноември, но проверки ще се извършват през целия зимен сезон

От Силвия Стоядинова

На 1 ноември в страната започва поредната полицейска акция “Светлина“, целяща ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците, водачите с малък опит и управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили. Акцията ще протече от 1 до 21 ноември, но проверки ще се извършват през целия зимен период, съобщават от пресцентъра на МВР.

Намалената видимост през настъпващия есенно-зимен сезон, липсващото или недостатъчно улично осветление при запазена висока интензивност на движението допринасят за нарастване на аварийността по пътищата. През този сезон се увеличават злополуките, заради неизправни и нерегулирани фарове, особено в съчетание на неправилно движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието.

Затова пътните полицаи започват засилени проверки за технически неизправности по моторните-превозни средства, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Те ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и устройствата за измиване на предното стъкло. Ще продължи и активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

В рамките на акция "Светлина" съвместно с представители на общинските администрации и на пътните управления ще се извърши оглед на уличното осветление, повредите на пътните платна, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка. За отстраняване на нередностите ще бъдат изготвени предписания. Предвидено е също извършване на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

За неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. От 50 до 150 лева е глобата за водач, който управлява автомобил с неработещи стъклочистачки по време на дъжд или снеговалеж, а за необозначени със светлоотразители каруци и малогабаритна техника законът предвижда 50 лева глоба.

През целия есенно-зимен сезон - от 1 ноември до 1 март, водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието.

Водещи

Най-четени