Поддържането на пътищата - на зимен режим 05.11 | 08:02

АПИ призовава водачите да сменят летните гуми на колите си със зимни

От Диана Цветкова

От днес влиза в сила зимното поддържане на пътищата от републиканската мрежа

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) уверява, че е създадена пълна организация за зимното поддържане, а до момента фирмите изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали и те имат достатъчно сол, пясък и химикали.

АПИ призовава шофьорите да сменят летните гуми на автомобилите си със зимни и да шофират със скорост, съобразена с конкретните условия на пътя.

От днес (5 ноември) започват 24-часови дежурства в областните пътни управления и поддържащите фирми по опорните пунктове.

Над 3600 машини ще почистват републикански пътища и магистрали.

Поддържащите фирми вече са задължени да минат и да обработят пътното платно още преди да започне валежът, така че снегът да не залепва по него. На автомагистралите и на пътищата първи клас е забранено използването на пясък и се работи само с химически вещества и със сол.

50 млн. лева са предвидени за зимното почистване, съобщи в неделя председателят на управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. Сумата е като миналата година и ако са нужни повече средства, те ще бъдат за сметка на текущия ремонт, който агенцията прави за летните изкърпвания, каза той.

Специални щитове против снегонавявания ще бъдат разположени на магистрала "Тракия" на територията на област Бургас, за да се избегне станалото традиционно затваряне на участъка там заради навявания.

Водещи

Най-четени