Полицията бди над нас докато тече голямото изнасяне 01.05 | 09:39

Органите на реда следят и подполагат движението във връзка с празничните дни

От Цанка Донкова

В първия от шестте почивни дни трафикът е нормален, пътищата към този момент са сухи. На места се образуват мъгли. Тирове ще се движат днес до 10 ч., след което ще бъдат пренасочвани по алтернативен маршрут до 19 ч. Ограничението е въведено с оглед на очаквания засилен трафик по пътищата и с цел неговото облекчаване. Ако все пак се образува задръстване към средата на деня, шофьорите могат да използват подбалканския път, припомнят от агенция "Пътна инфраструктура".

Във връзка с празниците, за да се подпомогне контрола на движението, е създадена организация на полицейските сили, съобщават от МВР. Целта е осигуряване на активно присъствие на полицейски служители от съответните областни дирекции. В зависимост от конкретните възможности, между 5 и 8 наряда от областна дирекция, ще бъдат ангажирани в тези дейности.

Полицейски сили ще има както на изходите на София и други големи градове, така и в тези точки от пътната инфраструктура, в които ще бъде пренасочвано движението с цел облекчаване на трафика. Разпоредено е в районите с временна организация на движението (поради извършващи се строителни и ремонтни дейности) полицейското присъствие да бъде обозначено с включени светлинни сигнали на служебните автомобили.

При настъпило леко пътно-транспортно произшествие, водачите трябва да се съобразят с изискванията на закона като максимално бързо се преместят встрани от пътната лента и освободят движението, за да не възпрепятстват трафика. Друг съвет към възнамеряващите да пътуват е при възможност на 1 и 6 май да тръгват или по-рано сутрин, или по-късно, надвечер.

По данни на АПИ, нормалната пропускателност на магистралите, при идеални климатични условия, е около 3600 автомобила на час. През последния почивен ден от великденските празници в пиковите часове на автомагистрала "Тракия” е отчетено значително повишаване на трафика - до около 5000 автомобила на час.

През празничните дни е разпоредено провеждането на полицейски операции за контрол на неправоспособни водачи, шофиране след употреба на алкохол и с несъобразена скорост. Двете най-натоварени точки от републиканската пътна мрежа са на виадукта "Бебреш” на 30 км на автомагистрала "Хемус” и на виадукта на 67 км на автомагистрала "Тракия”. Водачите да шофират с повишено внимание, със съобразена скорост, спазвайки указанията на пътна полиция, още повече, че прогнозата предвещава и дъждовно време.

Водещи

Най-четени