Слагайте зимните гуми! 09.11 | 16:54

Дълбочината на протектора на гумата трябва е над 4 мм, съветва специалист

От Ралица Стоянова

Време е вече да проверим гумите на автомобила и да сменим летните със зимни, ако все още не сме го направили. Това каза Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара, цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни, че има сериозна разлика между летни и зимни гуми. Те имат различни характеристики и сцеплението между гумите и пътната настилка е различно. Това означава, че и възможностите на водача да въздейства при управлението на автомобила, са различни.

В никакъв случай не трябва да пропускаме да проверим налягането в самите гуми, което при падането на температурите също спада. Когато гумите са зимни, те са от специална смес, позволяваща при подходящо налягане оптимално сцепление при мокри, заледени и заснежени пътища.

Независимо, че гумите са зимни, ако дълбочината на протектора е под 4 милиметра, качествата, които те имат, са променят и не може да се разчита на тях. Затова трябва да се сменят навреме, посочи още Койчо Русев.

Водещи

Най-четени