Сняг се сипе на парцали... 26.01 | 09:01

Синоптиците са обявили жълт код за сняг, поледици и силен вятър в 15 области на страната

От Кремена Бедерева

С умерен и силен вятър от север-североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Почти в цялата страна ще вали сняг. Ще има виелици и навявания. Само по Черноморското крайбрежие валежът ще е от дъжд и сняг.

Понижението на температурите ще продължи. Максималните в Северна България ще са между минус 8° и минус 3°, в Южна минус 4° - 1°, по Черноморието до 4°-6°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

По Черноморското крайбрежие ще духа силен североизточен вятър. Валежът ще е от дъжд и сняг. Максимални температури 4°-6°. Вълнение на морето 4-5 бала. Температура на морската вода 7°-8°. В планините ще вали сняг. Вятърът ще е умерен до силен от източната четвърт.

Температурите ще се понижат още и максималната на 1200м ще е минус 3°, на 2000м около минус 8°. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното.

Жълт код за сняг, поледици и силен вятър е обявен в 15 области в страната. Жълт код е обявен в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Варна и Добрич.

Времето е потенциално опасно. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Ще вали сняг и ще има условия за виелици и навявания. Жълт код означава, че времето е потенциално опасно.

 

Водещи

Най-четени