Стартира осмото издание на „Българската Коледа” 26.11 | 14:09

В предишните седем издания на “Българската Коледа” бяха събрани близо 17 млн. лв, с които бе подпомогнато лечението на над 700 деца

От Силвия Стоядинова

Стартира осмата по ред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента Георги Първанов.

Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения.

В предишните седем издания на "Българската Коледа” бяха събрани близо 17 млн. лв, с които бе подпомогнато лечението на над 700 деца.

Закупени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 12 758 164 лева за над 110 детски клиники и лечебни звена.

Всички, които желаят и имат възможност да се включат могат го да направят чрез обаждане или изпращане на съобщение на телефон 1117 - без код за абонати на М-Тел, Глобул и vivacom, както и на телефон 0900 1117 за фиксирани абонати на vivacom. Цената на един SMS или обаждане е 1,20 лв. с ДДС.

Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210 и с банков код BIС: UBBSBGSF, ОББ, клон "Централен”. Титуляр на сметката е БНТ.

Тази година дарения ще могат да се правят в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay, както и директно с кредитни карти VISA и MasterCard.

По традиция на 25 декември 2010 г., в първия ден на Коледа, в Народния театър "Иван Вазов” ще се състои благотворителен спектакъл.

Децата, чието лечение се подпомага от "Българската Коледа”, се определят след изпращане на молби и съответните медицински документи от родителите им до организаторите на благотворителната инициатива и след съгласуване с лекуващите лекари.

Закупуването на медицинската апаратура се извършва на основата на получени заявки от ръководствата на болниците и след направени консултации с Министерството на здравеопазването, Асоциацията по педиатрия и Асоциацията по неонатология.

На адрес www.bgkoleda.bg всеки може да се запознае с кампанията през предишните седем години, да научи повече за подпомогнатите деца и клиники, както и да се запознае с клиниките, които до този момент са заявили желание да бъдат подпомогнати, а така също и с децата, нуждаещи се от скъпоструващо лечение.

Водещи

Най-четени