Тагарев: Изискванията към отбранителната индустрия нарастват заради господин Путин 06.02 | 13:30

По думите му българската военна индустрия има капацитетът да допринесе за технологичното развитие в сферата както в Европа, така и в НАТО

От iNews

Изискванията към отбранителната индустрия нарастват значително благодарение на господин Путин и неговите агресивни действия. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, който участва на конференцията, посветена на бъдещето на отбранителната индустрия, която се провежда в София днес, предаде репортер на "Фокус".

"Необходими са бързо развитие, бързо внедряване на нови продукти и мащаб на производството, тъй като само ако погледнем еднокалибрени артилерийски снаряди по няколко хиляди на ден се използват на фронта в Украйна", отбеляза той.

По думите му българската военна индустрия има капацитетът да допринесе за технологичното развитие в сферата както в Европа, така и в НАТО.

Относно шпионския скандал от вчера той каза, че има постоянно работещи механизми. Той обясни, че специална проверка не е назначавана след вчерашния случай.

"По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна. Има сили, които инвестират значителни ресурси с такива цели", коментира той.

"След доста години пренебрегване на потребностите на отбраната тази година за пръв път от десетилетия бюджетът за отбрана надвишава 2% от БВП, инвестиционната част от него е над 1/3, което надвишава минималните изисквания", каза още той по повод парите за модернизация армията ни.

Министър Тагарев обясни, че в програмата за инвестиции в сферата на отбраната, която е с хоризонт 2023 - 2032 година, има 18 млрд. лева. Половината от тях вече са заложени за проектите за самолетите F-16, бойните кораби, Страйкърите и съпътстващата към тях инфраструктура. Втората част ще бъдат инвестирани след 2027 година в останалите приоритетни проекти.

Той каза още, че ще продължат да бъдат използвани обществените поръчки за възлагане на проекти, свързани с модернизацията на българската армия и военната ни инфраструктура.

Според Тагарев трябва да се развиват възможностите за придобиване на многонационални формати. По думите му това е шанс както за обединение на няколко страни, така и за договаряне на най-добрите условия - цени, доставки и др.

Водещи

Най-четени