Чака ли ни нов потоп? Отново предупреждение за повишаване на нивото на реките 18.11 | 10:26

Прогнозата за времето пак ни плаши с много валежи

От Цанка Донкова

Прогнозата за времето пак ни плаши с много валежи, а това от своя страна води до предупреждение за повишаване на нивото на реките. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) тази нощ се очакват валежи в западната половина на страната, а утре – и в източната.

Прогнозираното количество валежи ще е между 5–30 л/кв. м в изолираните райони до 40 л/кв.м. На 19 ноември 2014 г. в следобедните часове от запад валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат.

По тази причина от Министерството на околната среда и водите предупреждават, че се очаква повишаване на речните нива в цялата страна.

Нивото на река Тунджа в района на гр. Елхово е достигнало оранжевия праг за предупреждение.

На 20.11.2014 г. преваляванията ще бъдат предимно слаби, като повече ще са на места в Северна България, а очакваното количество на валежите ще бъде между 1-10 л/кв.м. На база метеорологичната и хидрологичната обстановка днес и утре през деня тенденцията за понижаване и задържане на речните нива ще се запази. Към настоящия момент голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над нормата за месец ноември. От утре вечер ще започне повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат:
• Дунавски водосбор – басейните на реките:
- Тополовец
- Войнишка
- Витбол
- Арчар
- Скомля
- Лом
- Цибрица
- Огоста
• Черноморски водосбор – басейните на реките:
- Факийска
- Велека
• Източнобеломорски водосбор – басейните на реките:
- Тунджа
- Долното течение на Марица
• Западнобеломорски водосбор – басейните на реките:
- Струма
По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.

Водещи

Най-четени