Внимание : Опасни детски бонбони заливат пазара ни 08.09 | 14:59
Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия
Маршмелоу бонбоните, които са любими на децата, крият сериозни рискове за здравето, като могат да доведат до алергични реакции, мигрена, затруднено дишане, тревожност, депресия и дори тумори на щитовидната жлеза, съобщи БГНЕС. Основният виновник за тези здравословни проблеми е добавката Тартразин, известна като Е-102.
Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия. Освен в бонбони, тази добавка се намира в продукти като сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и сладолед. Когато се комбинира с Е-142, продуктите придобиват яркозелен оттенък.
Произходът на Тартразина е свързан с въглищен катран – отпадък от индустриалните процеси. Именно въглищата и въглищният катран са основните суровини за създаването на тази добавка.
В България използването на Тартразин е разрешено и регламентирано в Наредба 8 за хранителните добавки, стига да е упоменат в състава на продукта. На етикета на въпросните маршмелоу е посочено, че съдържат Тартразин, но въпреки това остава въпросът дали употребата на тази добавка е безопасна.
Тартразинът е известен с предизвикването на астматични пристъпи при хора с астма, включително и при деца. Освен това, съществуват доказателства, че може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза, както и да увреди хромозомите в организма. Той е свързан с множество странични ефекти като нарушения на съня, хиперактивност при деца, кожни алергии и дори загуба на равновесие и зрителни проблеми.
Изкуствената добавка Е-102 е забранена в страни като Финландия и Саудитска Арабия. Въпреки че е разрешена в рамките на Европейския съюз и САЩ, това не гарантира нейната пълна безопасност, особено ако се употребява в големи количества. Затова в някои държави като Австрия и Норвегия местните власти са взели решение да ограничат използването ѝ.
Като алтернатива на Тартразина производителите могат да изберат по-безопасни природни оцветители, като например бета каротин, който осигурява същия ярък жълт цвят, но без рисковете за здравето.
В случая става въпрос за бонбони, произведени в Бразилия през декември 2023 година, които вече са навлезли на българския пазар. Още през 2020 година българските медии алармираха за рисковете, свързани с консумацията на тези бонбони, и призоваха родителите да бъдат внимателни при избора на продукти за децата си.
Конкретната опаковка, за която се съобщава, е закупена от малък магазин в софийско село.
Водещи
-
Гневни испанци посрещнаха крал Фелипе VI във Валенсия с камъни и кал ВИДЕО
Кралят и кралицата посетиха Пайпорта, град, който беше сериозно засегнат от смъртоносните...
03.11 | 18:00
-
През 2025-а: Над 17 хил. български компании ще съкращават служители догодина
Най-търсените от бизнеса професии остават учителите, медицинските сестри, шофьорите, лекарите,...
03.11 | 17:20
-
Станишев: БСП е болна и трябва да се лекува!
Според него, по-здравословно е партията да бъде в опозиция
03.11 | 17:00
-
"Стадото" на Милко Лазаров ще открие тазгодишната "Киномания"
38-ото издание на феста се открива на 13 ноември в Зала 1 на ДК
03.11 | 16:40
Най-четени
-
МО ускорява строителството на секретни съоръжения за новите Ф-16
Страната ни очаква първите два Ф-16 в края на първото тримесечие догодина
03.11 | 11:00
-
Издирвана при наводненията българка е открита мъртва в Испания
Все още няма контакт с втори наш сънародник, изчезнал след водната стихия
03.11 | 08:26
-
Промени в градския транспорт заради ремонт в София
Промени ще има по маршрута на трамваи с номера 3, 8 и 10
03.11 | 09:45