За историята: България е на финал на Световното по волей след драма срещу Русия 01.09 | 17:17

Юношите ни до 19 години извършиха подвиг и след скалпа на еврошампиона Италия, сега елиминираха и братушките на турнира в Иран

От iNews

Невероятен успех за родния волейбол. Младите ни национали до 19 години надиграха в мега драма с 3:2 гейма Русия на Световното първенство в Иран и така се класираха на финал.

Възпитаниците на легендата Мартин Стоев изиграха чудесен мач срещу големия фаворит и съвсем заслужено ще спорят за златото срещу някой измежду Полша и домакините от Иран.

Нашите загубиха тежко първата част, но после взеха по геройски начин два поредни гейма,з а д аповедат в резултата.

Руснаците все пак докараха нещата до тайбрек с успех в четвъртия гейм.

После драмата стана пълна, защото братушките имаха предимство от 2 точки в края на тайбрека. България обаче демонстрира здрави нерви и класа. В крайна сметка бихме с 15:13 точки и в залата настана българска еуфория.

Първата част бе спечелена от руснаците с голяма разлика - 25:14, но след това момчетата на Мартин Стоев успяха да поведат с 2:1 гейма след 25:21 във втория гейм и 25:20 в третия. В четвъртата част руснаците успяха да изравнят резултата в срещата след 25:20, което доведе до тайбрек. В него резултатът вървеше точка за точка до 9:11, когато руснаците дръпнаха с две точки. Стигна се до 10:12, а българите успяха да направят две поредни точки и да изравнят, след което спечелиха петата решаваща част с 15:13. 

Класирането на финал на Световно първенство за юноши е първо за България от 30 години, когато в Кайро тимът ни стигна до битката за златото. 

Най-резултатен за България бе Георги Татаров, който отбеляза 18 точки, а Александър Николов добави 15. За руснаците с 24 точки се отличи Тимофей Тихонов.

България надигра руснаците, както и Италия на блокада (11:9). Отстъпи на атака 49:58, а при асовете 3:7. 

На финала утре от 17:30ч. в Техеран България ще спори за титлата срещу победителя от срещата Иран - Полша, която е днес от 17:30ч. 

Преди двубоя с Русия старши треньорът Мартин Стоев сподели, че иска да вземе реванш от руснаците за загубата с 1:3 в груповата фаза, така че огромната му радост след края на срещата е обяснима. 

 

Водещи

Най-четени