Време беше да преосмислим брадвата (ВИДЕО) 22.04 | 10:16

Кой е казал, че това древно оръдие не може да е по-ефективно?

От Антония Михайлова

Сеченето на дърва винаги е било трудоемък и доста опасен процес, да не говорим, че винаги има риск брадвата да се отплесне и да причини някоя травма.

Финландски разработчици са решили да усъвършенстват многовековния дизайн на това безценно оръдие, за да облекчат работата с него и да минимизират рисковете.

Традиционната брадва представлява клин, а клинът, както е известно, е прост механизъм, който дава на човека физическо преимущество, облекчава работата му и изпълнява това, което за Хомо сапиенс е трудно или дори невъзможно. От векове хората използват клина в съчетание с твърдостта на материала (самата брадва) и гравитацията, за да си секат дърва.

Независимо че брадвата е доста прост инструмент, в неквалифицирани ръце използването му може да е опасно.

И ето сега разработката на изобретателя Хейки Карна от финландската компания Vipukirves решава всички проблеми. Изобретението се нарича Leveraxe и работи не на принципа на клина, а на принципа на лоста.

Всеки замах на новата брадва откъсва парче дърво. Тя не засяда в дървесината и позволява да си направите цепеници с подходящия размер, като отпада необходимостта да нанасяте безполезно първите тежки удари, за да разцепите някой пън на две.

Резултатите може да се подобрят, дървото се фиксира с шина. Тази малка хитрина икономисва време и помага не само да се придаде неподвижност на дървото, но и да се преместят цепениците заедно на място, където да се изсушат.

Водещи

Най-четени