Все по-малко одобряват Плевнелиев 16.04 | 14:48

Намесата на държавния глава в текущите политически процеси му срива рейтинга

От iNews.bg

Работата на президентската институция получи ниска положителна оценка от участници в социологическо проучване на Института за модерна политика (ИМС).

На въпроса "Каква е вашата оценка за работата на президентската институция" най-голям дял от респондентите – 37,5%, са дали отрицателна оценка за действията на президента. Едва 15,10% са доволни от начина на работа на държавния глава.

Висок е делът на респондентите, според които дейността на президента не може да се определи нито само в положителна, нито само в отрицателна посока – 31,0%, докато 16,4% от анкетираните заявяват, че не могат да преценят.

Предходни изследвания на ИМС също отчитат ниски нива на одобрение на работата на президентството. На база на настоящите и предишни данни следва да се подчертае, че най-вероятно сравнително ниският процент на положителни оценки за президентската институция се дължи на пряката намеса на държавния глава в текущите политически процеси и вземането на страна в партийно-политическите борби.

Тази политическа линия на президентската институция я превръща от надпартийна и "неутрална власт", каквато е конституционната концепция, вложена в нея в условията на парламентарното управление, в един от политическите фактори в текущото противопоставяне между управляващите и опозицията.

Заемайки позиция в открита подкрепа на антиправителствените политически и обществени среди, президентът Плевнелиев ерозира и губи подкрепата на онази част от нацията, която е излъчила политическите формации, подкрепящи правителството, и вижда в тях своето политическо представителство.

Това го превръща от арбитър в политическия процес в страна в партийните борби с произтичащото от това свиване на одобрението към него, в случая главно до средите на опозиционно настроените избиратели, посочват от ИМС.

Водещи

Най-четени