Всеки втори чувал за СРС-тата, но не се вълнува 29.04 | 16:12

Скандалът няма да повлияе на вота на 68% от населението, показва изследване на МБМД

От Десислава Маданска

68% от българите няма да се повлияят от скандала със записаните СРС-та и случващото се няма да промени решението им за кого да гласуват. Това става ясно от изследване на МБМД, проведено на 27 и 28 април сред 555 жители на София и областните градове.

Според данните едва 7% са размислили за кого да пуснат бюлетина на 12 май, а 16% са се разколебали и все още не са сигурни на кого да дадат вота си.

Скандалът около подслушванията се следи с голям интерес от 31% от анкетираните. Всеки втори запитан заявява, че е чувал за него, но не се интересува особено. 19 процента пък изобщо не се вълнуват кой кого е подслушвал в държавата.

23% смятат, че скандалът ще повлияе на ГЕРБ и партията на Бойко Борисов ще загуби на изборите. Малко по-малко – 21% пък са на мнение, че ГЕРБ ще спечели с много по-голям резултат, а 31% от запитаните вярват, че вотът ще се разпръсне и няма да може да бъде съставено правителство. Отговор не дават 41%.

Според близо една трета от анкетираните подслушването е дело на частни структури, които целят да дестабилизират държавата. 19% са на мнение, че организатор е Цветан Цветанов, който иска да навреди на Бойко Борисов. Има и такива, които мислят, че това е дело на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който иска да навреди на ГЕРБ.

Пак близо една трета смятат, че зад пускането на записа до медиите стоят вътрешни кръгове в ГЕРБ. На политическите опоненти залагат 29%. Според 18% става дума за икономически групировки, които целят да дестабилизират страната.  

Водещи

Най-четени