Вселената се е пръкнала от взривена звезда 18.09 | 10:02

Нова хипотеза отхвърля теорията на Големия взрив

От Антония Михайлова

Вселената е възникнала от космически боклук, изхвърлен в момента на колапс на четириизмерна звезда и превръщането й в черна дупка.

Такъв сценарий може да обясни поразителната равномерност на разпределянето на вещество във всички посоки, смятат астрономи.

Общоприетата теория на Големия взрив гласи, че Вселената е произлязла от единична безкрайно плътна точка, която се нарича космическа сингулярност. Но съществуващите закони на физиката не са в състояние да обяснят какво е предизвикало този взрив и според много учени това е било единствено във времето събитие, което не е имало причина.

Повечето съвременни космолози обясняват всичко с това, че в първите моменти от съществуването на младата Веселена някаква неизвестна сила я е накарала да се разширява със скорост, превишаваща светлинната. В такъв случай малка частица от материята с равномерна температура наистина може да се увеличи до размерите на Космоса, който виждаме днес.

Екипът на астрофизика Ниаеш Афшорди от Института за теоретична физика "Периметър" смята, че Големият взрив е бил прекалено хаотичен, за да остави дори малка част от веществото, способно да се разрасне до днешните размери на Вселената.

Според сценария, формулиран от учения и колегите му, нашата триизмерна Вселена (тоест съществуваща в три измерения) е своеобразна мембрана, която плува през още по-обемна Вселена, съществуваща вече в четири измерения.

В такъв случай, ако в този четириизмерен Космос са съществували четириизмерни звезди, те също някога трябва да са се взривявали като нашите, триизмерните. Вътрешният слой се е превръщал в черна дупка, а външният се е изхвърлял в пространството.

Афшорди и екипът му са провели компютърно моделиране на смъртта на четириизмерна звезда. Учените изяснили, че изхвърленото от нейната повърхност вещество се формира в триизмерна мембрана, заобикаляща триизмерния хоризонт на събитията на черната дупка, и постепенно се разширява.

Водещи

Най-четени