Втори руски изтребител летял над Турция? 06.10 | 09:01

Неизвестен МиГ-29 гонил 2 турски F-16 на сирийската граница. Москва казва, че не използва такива срещу ИД

От Кристиан Костурков

Втори самолет на руските ВВС е нарушил въздушното пространство на Турция, алармира Министерството на външните работи в Анкара. След като вчера стана ясно, че в събота по обяд руски изтребител е бил засечен да лети в небето над Турция, подобен инцидент е имало и в неделя. Така само за 3 дни случаите станаха два. Както и след първия случай на нарушаване на турското въздушно пространство, сега Анкара отново е поискала обяснения от руския посланик, съобщи "РИА Новости”.

Вчера турското външно министерство съобщи, че руски боен самолет е нарушил въздушното пространство на страната в района Яйладагъ, провинция Хатай, в близост до границата със Сирия. Според пресаташето на руското посолство в Анкара Игор Митяков Москва е представила необходимите обяснения на посланикът на Турция в Русия.

По-късно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че инцидентът няма да доведе до напрежение в отношенията на двете страни. Според думите му от Москва са обяснили на Анкара, че при навлизането на руския боен самолет в турското въздушно пространство е станала грешка и такива инциденти повече няма да има.

По-рано от Генералния щаб на турската армия съобщиха, че в неделя изтребител МиГ-29, неизвестно на коя държава, е преследвал два турски F-16 в района на турско-сирийската граница. По този повод официалният представител на руското Министерство на отбраната Игорь Конашенков е съобщил, че случаят няма нищо общо с руската бойна група, която нанася от миналата седмица въздушни удари по позициите на "Ислямска държава” в Сирия. Той е бил категоричен, че такъв тип самолети в авиобазата "Хмеймим”, която използват руските ВВС, няма. 

Водещи

Най-четени